Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Ένσταση για τις αυξήσεις του νερού

Νέα Μάκρη 11/03/2008


Φώτης Δεληβοριάς

Δημοτικός σύμβουλος Νέας Μάκρης

Αργοστολίου 29 ΤΚ 19005

Νέα Μάκρη

Προς την Περιφέρεια Αττικής
Δ/νση τοπικής Αυτοδιοίκησης
και Δ/νση Ανατολικής Αττικής
Τμήμα τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σπάτων 65 και Καζαντζάκη Γέρακας

Θέμα: Προσφυγή σύμφωνα με το αρθρο 150 του ΔΚΚ, κατά της απόφασης 69/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Μάκρης περί «ανακαθορισμού και αναπροσαρμογής τελών ύδρευσης για το έτος 2008 και εφεξής».

Κύριε Γενικέ

Υποβάλλω προσφυγή κατά της παραπάνω απόφασης και ζητώ την ακύρωσή της για τους παρακάτω λόγους:

1. Σύμφωνα με την από 19/2/08 εισήγηση του τμήματος εσόδων του Δήμου (επισυνάπτεται) προτείνεται αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης σε ποσοστά που, μαζί με αύξηση 5% του περασμένου Νοεμβρίου που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, φτάνουν το 35%, λόγω:

α) «της κατά γενική ομολογία παράλογης πολιτικής της ΕΥΔΑΠ με τις συχνές και μεγάλες αυξήσεις στο τιμολόγιο χρέωσης του νερού»

β) «τις μεγάλες δαπάνες που έχει η υπηρεσία μας καθώς προσπαθεί όχι μόνο να συντηρεί αλλά και να βελτιώνει τον τομέα της ύδρευσης»

Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει ότι τα βεβαιωθέντα έσοδα ύδρευσης για την τριετία 2005-2007 ανήλθαν σε € 6702800

Ενώ οι δαπάνες ύδρευσης την ίδια τριετία σε € 9746578

Δηλαδή υπήρξε έλλειμμα της τάξεως των € 3043778

Ή περίπου 1 εκατομμύριο € το χρόνο

Από στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου προκύπτει ότι η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το νερό με 0.51 € το κυβικό ενώ ο Δήμος εισπράττει από τους Δημότες για κατανάλωση από 0-30 κυβικά 0.68 € το κυβικό

Από 31-50 κυβικά 0.88 € το κυβικό

Από 51 κυβικά και πάνω 1.30 το κυβικό

Επι πλέον εισπράττει τέλος συντήρησης 8 € ανά παροχή

Δημιουργείται λοιπόν εύλογο το ερώτημα, πως ο Δήμος τα καταφέρνει και έχει έλλειμμα και μάλιστα χωρίς να αποδίδει το σύνολο των εισπράξεων στην ΕΥΔΑΠ με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο χρέος € 6 εκατ. περίπου;

Σε τι ποσοστό ανέρχεται επιτέλους το κόστος συντήρησης και βελτίωσης του δικτύου ώστε να δικαιολογείται το τεράστιο αυτό έλλειμμα;

2. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα έπρεπε να υπάρχει στο Δημοτικό Συμβούλιο πλήρης φάκελος με αναλυτικά στοιχεία κόστους, δαπανών και εσόδων πράγμα που δεν συνέβη, έτσι ώστε να δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχει σκόπιμη συσκότιση για να διευκολυνθεί η υφαρπαγή μιας απόφασης που υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας ενδεχομένως θα ήταν διαφορετική.

Επειδή πιστεύω πως ένα τόσο σοβαρό θέμα και μάλιστα σε εποχές ακρίβειας σαν τη σημερινή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ανάλογα, σας ζητώ να αναπέμψετε προς επανεξέταση το θέμα των αυξήσεων στο Δημ. Συμβούλιο για λήψη νέας απόφασης.

Με τιμή

Φώτης Δεληβοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: