ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ;
Το 2008 μας αφήνει σιγά- σιγά και οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο εντείνονται.
Θέμα οι Δημοτικές εκλογές του 2010.
Με το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα γίνει στα τέλη του μήνα στη Θεσσαλονίκη θα οριστικοποιηθούν και οι αποφάσεις για τον νέο Καποδίστρια. Οι συνενώσεις που θα προκύψουν και ο χρόνος υλοποίησής τους θα διαμορφώσει και τα σχήματα που θα διεκδικήσουν τους νέους Δήμους αλλά και τα πρόσωπα που θα προβληθούν.
Μεγάλη δραστηριότητα υπάρχει στα επιτελεία των κομμάτων , υποψήφιοι αγωνιούν, πολιτευτές εξωραΐζουν το προφίλ τους , εφημερίδες παίρνουν θέσεις στις «αγορές» της πολιτικής διαφήμισης. Με λίγα λόγια αρχίζουν από τώρα να στήνονται όλα αυτά που συνθέτουν το μεγάλο εκλογικό παζάρι.
Από το παζάρι αυτό απουσιάζει ο κυρίως ενδιαφερόμενος: ο Λαός.
Η αλήθεια είναι ότι τον «θέλουνε» να απουσιάζει. Μιλάνε εξ ονόματός του και δήθεν «για το καλό του». Τον θέλουνε στις εκδηλώσεις και τις φιέστες ως χειροκροτητή όχι όμως και ως ισότιμο συνομιλητή. Ζητούν την ψήφο του αλλά ποτέ δεν του δίνουν λόγο για το πώς διαχειρίζονται αυτή την ψήφο.
Δεν τους απασχολεί αν πεινάει , αν διψάει, αν έχει ανάγκες, αν του φτάνει ο μισθός, αν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αν έχει εργασία, αν μπορεί να αποκαταστήσει τα παιδιά του , αν ζει μέσα στο σκουπίδι, αν έχει δημόσια συγκοινωνία, αν έχει δημόσια παιδεία. Αυτοί τον θέλουνε μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Στις εκλογές.
Λέγεται κατά κόρον ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πρωτοβάθμιο κύτταρο κοινωνικής οργάνωσης γιατί είναι πιο κοντά στο Λαό. Όμως από το νομικό πλαίσιο (Κώδικας Δήμων και κοινοτήτων) οι δυνατότητες παρέμβασης των πολιτών είναι πολύ περιορισμένες, ενώ με τον «Καποδίστρια» το χάσμα μεταξύ του Λαού και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του θα μεγαλώσει.
Επομένως οι προοπτικές για την τοπική δημοκρατία περιορίζονται δραστικά και ο Λαός μένει ακόμη πιο μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Στα σχέδια της λεγόμενης μεταρρύθμισης της ΤΑ εμείς αντιπροτείνουμε:
Νέο Κώδικα Δ&Κ που να κατοχυρώνει τους συμμετοχικούς θεσμούς, να καθιερώνει το θεσμό της Λαϊκής Συνέλευσης για τα σοβαρά θέματα, Να καταργήσει το 42% για την εκλογή Δημάρχου . Να θεσμοθετήσει ξεχωριστή εκλογή Δημάρχου από αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνεται με απλή αναλογική. Να υπάρχει ανακλητότητα και εναλλαγή. Και πάνω απ΄όλα να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ΤΑ από Κυβέρνηση, κόμματα και οργανωμένα συμφέροντα.
Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου