Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ποιοι είμαστε: Εκπρόσωποι Συλλόγων , μη κυβερνητικών οργανώσεων και ενεργοί πολίτες που αγωνιζόμαστε χρόνια για το περιβάλλον και συμμετέχουμε σε ανάλογες δραστηριότητες στην περιοχή μας. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι και αντιδρούμε σε οποιαδήποτε κακοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, που προέρχεται είτε από Δημόσια είτε ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τι θέλουμε: Να μην χωροθετηθεί Αιολικό πάρκο στον Όρμο του Μαραθώνα και στον κόλπο των Πεταλιών για τους εξής λόγους:
-Προσβάλλει την ιστορική σημασία του όρμου του Μαραθώνα.
-Καταργεί τον χαρακτήρα της περιοχής που είναι τουριστική- παραθεριστική ζώνη.
-Είναι αντίθετη στις χρήσεις γής και συγκεκριμένα Β κατοικίας που έχουν νομοθετηθεί με το ΠΔ 199Δ του 2003.
-Είναι χαρακτηρισμένη τόσο σε παλαιότερες αποφάσεις όσο και στο νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας ως η τελευταία περιβαλλοντολογική παρακαταθήκη της Αττικής. -Καταργεί και την τελευταία έξοδο διαφυγής των κατοίκων της Αθήνας προς τη θάλασσα, μετατρέποντάς τη σε βιομηχανική ζώνη.
Τι λένε οι ειδικοί:
Α) Σε μελέτη του εργαστηρίου Λιμενικών έργων του ΕΜΠ, υπό τον πρύτανη κ Μουτζούρη, προτάθηκαν 20 θέσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα από τη Βόρεια Ελλάδα , εως τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά .
Τα κριτήρια που τέθηκαν ήταν:
-Να μην οχλούν οπτικά αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλους.
-Να μη φαίνονται από οικισμούς και παράκτιες ζώνες αναψυχής.
-Να μη υπάρχει σε κοντινή απόσταση ναυσιπλοΐα, αλιεία και διέλευση πτηνών.
Και φυσικά αποκλείστηκαν περιοχές με μεγάλα βάθη.
Και για τις 20 θέσεις υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΚΟΛΠΟΥ ΠΕΤΑΛΙΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ!!!!
Η επιλογή της θέσης από την εταιρεία Πλειάδες Αιολική έγινε μόνο για λόγους συμφέροντος.
Β) Σε έκθεσή της η Γερμανική Υπηρεσία ενέργειας θεωρεί τα αιολικά πάρκα ως πολύ δαπανηρή λύση και με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.
Καταστρέφει περιοχές που δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να παραχθεί ενέργεια που θα μεταφερθεί πολύ μακριά με πυλώνες υψηλής τάσης που και αυτοί είναι προβληματικοί και επικίνδυνοι για την υγεία.
Για να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα γίνεται τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος. Κάθε τουρμπίνα χρειάζεται χιλιάδες κ. μ. μπετόν για αντίβαρο.
Αντί για την δαπάνη δισεκατομμυρίων για την κατασκευή αιολικών πάρκων προτείνεται να στραφούν οι επενδύσεις (και επιδοτήσεις) σε κατασκευή βιοκλιματικών σπιτιών που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας.
Η προχειρότητα με την οποία επιλέχθηκε η συγκεκριμένη επένδυση και το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις ενέργειες της εταιρίας λειτουργούν δυσφημιστικά για την αιολική ενέργεια. Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης αλλά δεν μπορούμε να παραδώσουμε στο βωμό του εύκολου κέρδους την τελευταία ανάσα της Αττικής, καταδικάζοντας την Αθήνα σε θάνατο από ασφυξία.

1 σχόλιο:

Athvam είπε...

Τελικά πέρασε το σχέδιο για ΘΑΠ στους πεταλιούς http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=2c2ppgLYtqA%3d&tabid=367